Curry kalafiorowe.

potrawka z kalafiora
Tym razem przygotowałem tradycyjne indyjskie curry z kalafiora. Gobi curry. Danie wegetariańskie, a nawet wegańskie. Oczywiście, nie znaczy to, że mięsożercy muszą nim pogardzić. Raczej powiedziałbym: nie mogą! Zostało to przetestowane na rodzinie - z sukcesem. Kalafior wydaje mi się czasami niedocenianym warzywem. Być może jednak to tylko ja wykorzystuję go zbyt rzadko. Niesłusznie. Jego delikatność, jędrność i ciekawa faktura jest wielką zaletą - daje możliwość łatwego łączenia tego warzywa z innymi składnikami o mocniejszych i wyrazistszych smakach. Polecam kalafiora pod wszelkimi postaciami, a dzisiaj zdecydowanie jako curry!


Składniki:


  • 1 kalafior 
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Posiekany czosnek rozetrzeć na pastę z solą i imbirem.
  • Rozgrzać oliwę na patelni i dodać ziarna kuminu. Kiedy zaczną pękać dodać szybko pastę imbirową, zamieszać i smażyć na małym ogniu 2 minuty.
  • Dodać posiekaną cebulę i smażyć do miękkości.
  • Dodać pomidory i resztę przypraw. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • W tym czasie podzielić kalafior na różyczki i zalać osolonym wrzątkiem. Następnie odcedzić i dodać do sosu.
  • Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior stanie się miękki, ale wciąż jędrny.
  • Podawać z dużą ilością natki kolendry lub pietruszki.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie :) Nigdy nie jadłam curry! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) To trzeba nadrobić - wkrótce będą kolejne przepisy na curry.

      Usuń

Publikowanie komentarza