Zadanie kulinarne - curry.

przepisy na curry
Curry jako potrawa pochodzi z Indii, czy może nieco szerzej - z Azji południowo-wschodniej. Można je przyrządzić z mnóstwa różnych składników - zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Curry może być proste lub złożone, jedno lub wieloskładnikowe. Tym, co stanowi jego istotę, jest niezwykle aromatyczny sos, w którym wszystkie ingrediencje są zanurzone. A z kolei aromat tego sosu bierze się z mieszanki przypraw zwanej masalą, którą najlepiej za każdym razem przyrządzać bezpośrednio w trakcie gotowania. Nie sposób wyliczyć samych tylko tradycyjnych odmian curry, a przecież każdy może wymyślić kolejne własne. Chciałoby się napisać, że tylko wyobraźnia stanowi ograniczenie, ale jednak pewna doza zdrowego rozsądku i szacunku dla indyjskich źródeł też powinna się nam przydać. Tak, czy inaczej, jestem przekonany, że Marzena zaskoczy mnie wersją, o jakiej zupełnie bym nie pomyślał. :) Zatem - do dzieła!

Komentarze