Hummus.
Jeżeli ciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał nasz dzisiejszy obiad, ale o tym w następnym poście :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- pasta tahini (5 łyżek sezamu, 2 łyżki oliwy)
- 1/2 szkl. wody
- kmin rzymski
- czosnek
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól
Wykonanie:
- Dzień wcześniej namoczyć w wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
- Na rozgrzanej patelni prażyć przez chwilę ziarna sezamu, pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty.
- Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zmiksować.
- Następnie partiami dodawać ciecierzycę oraz wodę i miksować, aż do uzyskania konsystencji pasty.
- Doprawić solą.
Komentarze
Prześlij komentarz