Hummus.

Jeżeli ciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał  nasz dzisiejszy obiad, ale o tym w następnym poście :)


Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • pasta tahini (5 łyżek sezamu, 2 łyżki oliwy)
  • 1/2 szkl. wody
  • kmin rzymski
  • czosnek
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Wykonanie:

  • Dzień wcześniej namoczyć w wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
  • Na rozgrzanej patelni prażyć przez chwilę ziarna sezamu, pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty.
  • Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zmiksować.
  • Następnie partiami dodawać ciecierzycę oraz wodę i miksować, aż do uzyskania konsystencji pasty.
  • Doprawić solą.

Komentarze