Domowe snickersy.

domowe batony snickers
Teraz batony leżą w każdym sklepie i kiosku nawet w najbardziej zapadłym kącie. Są wszędzie i właściwie trzeba się przed nimi bronić. Kiedyś były... wcale ich nie było! Pamiętam jak ciemną i mroźną zimą stanu wojennego rodzina z Anglii przysłała nam na święta siatkę snickersów, marsów i reszty tego towarzystwa... To było niesamowite! Taki snickers był czymś nie z tego świata. Odnalezionym świętym graalem. Nie do uwierzenia... Postanowiłem zrobić eksperyment i zrobić snickersy sam. Poczuć wobec nich znów pozytywne emocje. Zebrałem garść amerykańskich przepisów i porad, wyrzuciłem z nich cały dodatkowy cukier i zamieniłem część składników na bardziej swojskie. Cały czas myślałem o tym jako o zabawie i eksperymencie - czy ktoś w ogóle będzie chciał tego spróbować? ;) Okazało się, że jak najbardziej. Pierwsze recenzje były entuzjastyczne i nawet w językach obcych ;) Wobec tego może też spróbujecie się pobawić? :)

Składniki:

warstwa czekoladowa:

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej dobrej jakości
  • 4 łyżki kremowego masła orzechowego
warstwa orzechowa:
  • 150 g białych pianek marshmallow
  • 3 łyżki masła z solą morską
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka posiekanych solonych orzeszków ziemnych
warstwa karmelowa:
  • 200 g masy krówkowej (kajmaku)

Wykonanie:
  • Blachę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia lub folią.
  • 1 i 1/2 tabliczki czekolady połamać na kawałki i umieścić w miseczce z 2 łyżkami masła orzechowego. Rozpuścić w mikrofalówce (60 %, 4 minuty) i wymieszać. Rozprowadzić równą warstwą na papierze lub folii i wstawić do zamrażalnika.
  • Pianki, słone masło, śmietankę i masło orzechowe umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zmrożonej warstwie czekoladowej. Wysypać równomiernie posiekane orzeszki ziemne i na powrót wstawić do zamrażalnika.
  • Po stwardnieniu wyłożyć warstwę krówkową i ponownie zmrozić.
  • Powtórzyć operację z pozostałą porcją czekolady i masła orzechowego i położyć jako ostatnią górną warstwę. 
  • Przechowywać w chłodzie.





Komentarze

  1. ale super to jeden z nielicznych moich ulubionych batonów. Chętnie bym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Już kombinuję ze zdrowszą wersją (bez cukru i kupnych słodyczy).

    OdpowiedzUsuń
  3. Kajmak robi się bardzo łatwo z tłustej śmietanki (ok. 30%) i zwykłego cukru w proporcji mniej więcej 1 litr śmietanki na 1 szklankę cukru (zależy jak dużo chcemy mieć tej masy). Wystarczy wsypać jedno do drugiego i podgrzewać, mieszając, aż cukier się skarmelizuje, a masa zacznie gęstnieć (mnie to zajęło ponad pół godziny, ale było warto).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz