Domowe snickersy.
Składniki:
warstwa czekoladowa:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej dobrej jakości
- 4 łyżki kremowego masła orzechowego
warstwa orzechowa:
- 150 g białych pianek marshmallow
- 3 łyżki masła z solą morską
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka posiekanych solonych orzeszków ziemnych
warstwa karmelowa:
- 200 g masy krówkowej (kajmaku)
Wykonanie:
- Blachę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia lub folią.
- 1 i 1/2 tabliczki czekolady połamać na kawałki i umieścić w miseczce z 2 łyżkami masła orzechowego. Rozpuścić w mikrofalówce (60 %, 4 minuty) i wymieszać. Rozprowadzić równą warstwą na papierze lub folii i wstawić do zamrażalnika.
- Pianki, słone masło, śmietankę i masło orzechowe umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zmrożonej warstwie czekoladowej. Wysypać równomiernie posiekane orzeszki ziemne i na powrót wstawić do zamrażalnika.
- Po stwardnieniu wyłożyć warstwę krówkową i ponownie zmrozić.
- Powtórzyć operację z pozostałą porcją czekolady i masła orzechowego i położyć jako ostatnią górną warstwę.
- Przechowywać w chłodzie.
ale super to jeden z nielicznych moich ulubionych batonów. Chętnie bym zrobiła.
OdpowiedzUsuńSuper! Już kombinuję ze zdrowszą wersją (bez cukru i kupnych słodyczy).
OdpowiedzUsuńKajmak robi się bardzo łatwo z tłustej śmietanki (ok. 30%) i zwykłego cukru w proporcji mniej więcej 1 litr śmietanki na 1 szklankę cukru (zależy jak dużo chcemy mieć tej masy). Wystarczy wsypać jedno do drugiego i podgrzewać, mieszając, aż cukier się skarmelizuje, a masa zacznie gęstnieć (mnie to zajęło ponad pół godziny, ale było warto).
OdpowiedzUsuń