Muffinki jabłkowe z kremem cynamonowym.
W dalszym ciągu skupiamy się na gotowaniu związanym ściśle lub nieco luźniej (że pozwolę sobie zacytować Maćka) z Bożym Narodzeniem. Zresztą teraz bardziej niż kiedykolwiek. W końcu jesteśmy już na ostatniej prostej przed świętami. Kwestia prezentów zapięta na ostatni guzik. Negocjacje ze Świętym wypadły pomyślnie ;) Jeszcze tylko pomogę mu przy pakowaniu, bo i tak ma dużo na głowie. Z córką przygotowałyśmy dla niego muffinki jabłkowe z dodatkiem masła orzechowego oraz kremu cynamonowego. Są bardzo smaczne i bardzo bożonarodzeniowe. Polecamy :)
Składniki :
Muffinki:
Składniki :
Muffinki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jabłka
Krem:
- 200 g śmietany kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
- Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości.
- Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut.
- Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz cynamon, wymieszać na wolnych obrotach, a następnie dodać mascarpone i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Muffinki podawać z kremem cynamonowym.
u mnie prezenty jeszcze nie do końca ogarnięte ale to już coraz bliżej bo pomysły są :)... muffinki super!
OdpowiedzUsuń