Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym.
Intensywnie czekoladowe babeczki z pysznym nadzieniem z dżemu dyniowego, a także z dodatkiem korzennych przypraw bardzo wpisują się w świąteczny klimat. U nas miały do wykonania jeszcze jedno ważne zadanie. Otóż występowały w roli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu. Jak to, urodziny bez tortu?!!! A świeczki? Świeczki były :) Polecam na każdą okazję, a nawet bez okazji ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 100 g masła (miękkie)
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- dżem dyniowy
Wykonanie:
- Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać.
- Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki.
- Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem.
- Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
- Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową.
Komentarze
Prześlij komentarz