Świąteczne ciasto dojrzewające.
PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie.
PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi.
Składniki:
- 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...)
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- skórka i sok z 1 cytryny
- 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...)
- 200 g masła
- 175 g brązowego cukru
- 175 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 goździki zmiażdżone w moździerzu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski lub opakowanie cukru waniliowego
- 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Suszone owoce, cukier, masło, sok i skórki otarte z cytrusów oraz alkohol umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować jeszcze 5 minut. Przenieść do dużej miski i odstawić na 30 minut do ochłodzenia.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu.
- Po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem .
Komentarze
Prześlij komentarz