Waniliowa szarlotka.
Waniliowa szarlotka jest ulubionym ciastem mojej córki. I wcale się temu nie dziwię, bo jest przepyszna. Niesamowite kruche ciasto, a do tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :)
PS. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
Ciasto:
PS. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki pszennej krupczatki
- 200 g masła (zimne)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli jabłka są kwaśniejsze)
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- ziarna z jednej laski wanilii
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać.
- Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać.
- Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie.
- Formę do tarty posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 60/40. Większą część rozwałkować i przełożyć do formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić.
- Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w paski, a następnie ułożyć je w szachownicę na owocach.
- Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz