Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl.
Vanillekipferl to austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe, popularne także w Niemczech, Szwajcarii i na Węgrzech. Do ich upieczenia zainspirowały mnie Maćka gwiazdki cynamonowe. Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność i trzeba było buntownika odnaleźć ;) Na szczęście akcja zakończyła się sukcesem :)
PS. W sklepach dostępne są formy dedykowane tym ciasteczkom. Dzięki temu mamy szansę uzyskać równe i kształtne wypieki. Chociaż wiadomo, że to smak jest najważniejszy i można się bez nich obejść;) :)
Składniki:
PS. W sklepach dostępne są formy dedykowane tym ciasteczkom. Dzięki temu mamy szansę uzyskać równe i kształtne wypieki. Chociaż wiadomo, że to smak jest najważniejszy i można się bez nich obejść;) :)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zmielonych migdałów
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- ziarna z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz.
- Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Muszà byc pyszniutkie,zrobié sobie takie ciasteczka.Dziékujé za przepis
OdpowiedzUsuń