Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną.
Pierogowy czas nam nastał. Na portalach społecznościowych użytkownicy prześcigają się w prezentowaniu efektów swojej pracy, podpisując zdjęcia "mam i ja" :) A więc pozwólcie, że podążę za trendami i podzielę się z Wami przepisem na pierogi, które ostatnio przygotowałam. Może nie jest to propozycja potrawy na stół wigilijny, przynajmniej nie dla tradycjonalistów. Polecam jednak wypróbować to danie, bo nadzienie z mięsa kaczki, kaszy gryczanej oraz żurawiny jest bardzo dobre. Zostały nam już ostatnie sztuki, ukryte w czeluściach zamrażarki. Mam nadzieję, że pozostaną tam nieodkryte do świąt ;) To mój ostatni post w tym roku i korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim, abyście ten czas spędzili przede wszystkim ze sobą. Nie dajmy się zwariować. Bez umytych okien też będzie fajnie ;)
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 20 g miękkiego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kacze nogi
- 2 kasze piersi
- 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
- suszona żurawina
- sól pieprz
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Mięso z kaczki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Wystudzone mięso z kaczki zmielić w maszynce (najlepiej razem ze skórą, farsz nie będzie wówczas suchy).
- Do mięsa dodać kaszę, garść pokrojonej żurawiny. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz