Muffinki cynamonowe z orzechami.

muffinki z cynamonem i orzechami
Ja tam do produkcji ciastek nie zabieram się zbyt często (ani ze zbyt wielką ochotą). Powiem Wam jednak, że po spróbowaniu tych muffinek, chciałem od razu przystąpić do pieczenia kolejnej porcji. Może z jakąś niewielką modyfikacją? Z jakimś dodatkiem? A może jednak nie - po co eksperymentować z czymś, co jest świetne? Doskonale wilgotny cynamonowy środek. Doskonale chrupiący cynamonowo-orzechowy wierzch. Ach. ;) Nieprzyzwoicie tak zachwalać swoje produkcje, ale to wszystko przez żonę. To ona swoją entuzjastyczną reakcją tak mnie ośmieliła!

Składniki (na 6 muffinek):

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
Nadzienie:
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce - mieszane)

Wykonanie:

  • Wymieszać osobno suche i płynne składniki ciasta.
  • Połączyć je mieszając krótko - mogą pozostać grudki.
  • Wymieszać dokładnie składniki nadzienia.
  • Połowę nadzienia wymieszać z ciastem.
  • Natłuszczoną formę muffinkową wypełnić ciastem, a pozostałą część nadzienia ułożyć na wierzchu muffinek.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz