Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami.

tarta z kiszoną kapustą
Najczęściej, gdy zabieram się za realizację jakiegoś kulinarnego pomysłu, zaczynam od sprawdzenia -jak robią to inni. Czytam przepisy, modyfikuję je, łączę. Tym razem, od początku do końca, zrobiłem wszystko po swojemu. Bez oglądania się na świat. Co prawda i tak wiem, że tu i ówdzie ktoś na pewno robi to identycznie. W końcu świat jest wielki. I dobrze. Moja żona zasiadając do  konsumpcji quiche'a założyła, że połączenie kapusty i sera jest dziwne. Po pierwszym kęsie uznała, że bardzo smaczne, ale... Do ostatniego okruszka "ale" nie zostało rozwinięte, a "bardzo smaczne" pozostało aktualne. Może jednak kapusta i ser dają radę wspólnie?

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Nadzienie:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g ricotty
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego sera żółtego (wędzonego)
  • 15 mini pieczarek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki ciasta zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Cebulę pokroić na cienkie półplasterki i podsmażyć na oleju.
  • Dodać przepłukaną i drobno posiekaną kapustę, bulion, majeranek i cukier. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut.
  • Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem.
  • Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Wypełnić ciasto farszem i ułożyć w nim pieczarki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Prześlij komentarz