Czekolada różana.

czekolada z płatkami róży
     Czekolada z różami to niby wciąż tylko czekolada... Dobra, gorzka, ale czekolada - żaden tam przepis... A jednak taki prosty trick zamienia ją w coś nieco bardziej wysublimowanego i może nawet romantycznego? Zamiast kwiatów i czekoladek czekolada z kwiatkami w środku? Rozwiązanie kompaktowe! Ale co tam marne żarty - taka czekolada rzeczywiście jest idealna na prezent: ładna , pachnąca i z wkładem własnej pracy. Zapakowana w mały kartonik lub celofanową folię będzie prezentować się elegancko. Kluczem do sukcesu jest użycie  składników najlepszej jakości:          
dobrej czekolady, aromatycznych płatków róży i konfitury o mocnym smaku i zapachu!                                                                            
                                                                                                                 
Składniki:


  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży
  • 4 łyżki suszonych płatków róży

Wykonanie:

  • Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w misce. Rozpuścić w mikrofalówce lub na parze.
  • Wymieszać czekoladę z konfiturą i wylać na papier do pieczenia umieszczony w prostokątnym naczyniu (10 x 20 cm). Posypać równomiernie płatkami róży.
  • Postukać naczyniem o blat kuchenny dla wyrównania powierzchni.
  • Odstawić na 2 godziny do ostygnięcia i stwardnienia. Pokroić na trójkąty.

Komentarze

  1. Mmm, pyszotka. A gdzie można zaopatrzyć się w suszone płatki róż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! W sklepach z tzw. zdrową żywnością i w internecie (allegro).

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz