środa, 7 września 2016

Ziemniaki z kremowym farszem.

ziemniaki ze śmietankowym farszem, ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane czym? Ziemniakami! Tak właściwie jest to połączenie pieczonych ziemniaków ze wzbogaconą wersją ziemniaczanego puree. Danie jest śmietanowo-maślano kremowe. Wyraziście i sycąco serowe. Zniewalająco smaczne. Na dodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych wyjazdów na wykopki do pegieerów. Pamiętacie? Ja załapałem się na końcówkę tych czasów i teraz wspominam z sentymentem, jak zbierałem kartofle na polu, które występuje w pierwszej scenie Blaszanego bębenka. Tak było!
PS Wypadki dzisiejszego dnia wskazują, że najbezpieczniej poruszać się po ulicach na czterech kołach. Ewentualnie dwóch. Nigdy pieszo! Uważajcie na słupki wyrastające nagle z chodnika! Znikąd ;)

Składniki:


  • 5 ziemniaków (średniej wielkości, równych i zdrowych)
  • 3 posiekane dymki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek startego cheddara (lub innego żółtego sera)
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • szczypiorek

Wykonanie:



  • Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą i posolić. Zawinąć każdy osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
  • Wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżeczką wydłubać miąższ pozostawiając 5 mm ścianki.
  • Miąższ ziemniaków rozgnieść w misce i wymieszać dokładnie z posiekaną
    dymką, śmietaną, masłem, cebulką i 4 łyżkami cheddara. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek i posypać resztą cheddara.
  • Ziemniaki ułożyć na blaszce i wstawić jeszcze raz do piekarnika (190 - 200 stopni) na około 15 minut. Po wyjęciu posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie faszerowane ziemniaki :) Podobne robię często na grilla.

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko ale pysznie wyglądają. Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczone ziemniaki, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robie je na obiadek.... aż ślinka cieknie mniam :-)

    OdpowiedzUsuń