W dzisiejszym świecie nadmiaru (przynajmniej w aspekcie tanich dóbr materialnych) nie jest problemem dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości pożywienia. Problemem jest to, by organizm był w stanie uporać się z wielką ilością substancji, którą weń wtłaczamy. Niewielka ilość prawidłowo dobranego jedzenia i do tego sprawnie i efektywnie strawiona - oto byłby ideał. Ideał jednak nie zawsze udaje się wprowadzić w życie i czasami zaczynamy odczuwać przesyt i obciążenie. Jednak z każdej sytuacji jest jakieś wyjście: herbatka na trawienie i detoksykację będzie świetnym rozwiązaniem tego typu problemów. Przepis pochodzi ze starożytnej wiedzy ajurwedyjskiej i naprawdę działa. Na dodatek mnie ten napój bardzo smakuje! Przyjmuję jednak założenie, że mogę mieć dziwny gust, więc spróbujcie proszę sami ;)
Składniki:
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka świeżej lub mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 1 litr wody
- (opcjonalnie) 1-2 torebki ulubionej herbaty: zielonej, miętowej, tulsi, melisy
Wykonanie:
- Imbir pokroić na cienkie plasterki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w dzbanku do zaparzania.
- Zalać wrzątkiem i parzyć 5 minut.
- Można zalać powtórnie po wypiciu całości.
- Starać się wypić do 2 litrów napoju w ciągu dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz