Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mun.
Składniki:
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 30 g suszonych i krojonych grzybów mun
- 200 g fasoli szparagowej (mrożona)
- kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili (lub więcej)
- makaron ryżowy
- sos sojowy
- olej sezamowy
- sól
- biały pieprz
- ziarna sezamu
- olej
Wykonanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić na 30 minut.
- Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni (lub w woku), dodać papryczkę chili oraz kurczaka i smażyć przez kilka minut.
- Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie smażyć przez kilka minut.
- Na końcu doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem w ilości według upodobań.
- Podawać z makaronem ryżowym (uprzednio ugotowanym według wskazówek na opakowaniu). Wierzch posypać ziarnami sezamu i kiełkami fasoli mung.
Komentarze
Prześlij komentarz