Racuchy waniliowe.

racuchy waniliowe
Tradycyjne racuchy wzbogacone o smak wanilii. W mig pozwolą odrobić straty z tygodnia dietetycznego. Taka ich natura i nie należy z tym walczyć ;) W końcu jest karnawał! Najlepsze z dodatkiem domowego dżemu lub po prostu obficie posypane cukrem pudrem. Tym daniem z pewnością nikogo nie zaskoczę, ale może podsunę pomysł na dzisiejszy podwieczorek lub kolację. A może sprowokuję Maćka do eksperymentów z ciastem drożdżowym? ;) Materiał trudny, ale czasem efekt wart poświęcenia. Smacznego :)




Składniki:

  • 3/4 szkl. mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ziarna z laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)

Wykonanie:

  • Z lekko podgrzanego mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn  i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajko, sól, wanilię, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  • Smażyć na patelni z obu stron.
  • Podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.


Komentarze