Lekka zupa warzywna z indykiem.
Wystarczy w przepisie użyć indycze mięso i już robi się jakoś bardziej dietetycznie. Serio. Lista zalet jest długa, a w ekstremalnym skrócie można przedstawić to tak: stosunkowo niska kaloryczność zestawiona z dużym bogactwem składników odżywczych. I o to nam właśnie chodzi w tym tygodniu (i chyba nie tylko ;))! Jeżeli do tego dodamy zestaw różnorodnych warzyw, najlepiej domowy bulion oraz zdrowy brązowy ryż, a odejmiemy nadmiar soli zastępując ją ziołami, to mamy przepis na wartościowy, szybki i bardzo smaczny obiad. Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa smakowała bardzo, a na drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :)
Składniki:
Składniki:
- 400 g piersi lub polędwiczek z indyka
- 150 g brązowego ryżu
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 3 garście krojonego jarmużu
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 litr bulionu
- oliwa
Wykonanie:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć i odstawić.
- Indyka pokroić w około 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia.
- Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty.
- Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut.
- Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw.
- Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Ta zupa to po prostu REWELACJA!!!! A jarmuż... jak kiedyś się naciąłem na "chipsy" z jarmużu (paskudztwo!) tak tutaj z dużą dozą ostrożności dodałem owe 3 garście i niepotrzebnie, następnym razem dam 5 :)
OdpowiedzUsuń