Marokańskie kuleczki drobiowe.
PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;)
PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie, że Marzeny i moje dania spotkały się na jednym stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej koleżanki, która jest równie utalentowana kulinarnie, co skromna w ocenie swoich dokonań. Niesłusznie! Dorotko - dziękujemy za super przyjęcie :)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 ml bulionu
- około 20 czarnych oliwek
- 1 cytryna niewoskowana
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 - 1/2 ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka masła
- sól
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- oliwa
Wykonanie:
- W dużej misce wymieszać mięso z 1 cebulą i 1/2 marchewki (starte na tarce o małych oczkach), skórką otartą z 1/2 cytryny, cynamonem, kuminem, posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), solą, jajkiem i bułką tartą. Uformować nieduże kulki i obsmażyć na rumiano na oliwie po około 3 minuty z obu stron.
- Pulpeciki zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na patelnię dodać drugą startą cebulę i pozostałe 1/2 startej marchewki. Smażyć na średnim ogniu mieszając około 5 minut.
- Dodać pomidory oraz bulion i gotować na małym ogniu około 30 minut.
- Dodać cytrynę pokrojoną na kawałki, oliwki, masło, mieloną paprykę oraz cukier i gotować kolejne 10 minut.
- Przełożyć kuleczki drobiowe do gotującego się sosu wraz z pozostałą 1/2 posiekanego pęczka natki i podgrzać delikatnie mieszając.
- Podawać z kuskusem lub pieczywem. Kawałki cytryny można (opcjonalnie) wyjąć z sosu przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz