Koktajl czekoladowo-kokosowy z awokado.

koktajl z awokado i kakao
W pełni zgadzam się z definicją posiłku dietetycznego sformułowaną przez Maćka. Jakie to szczęście, że danie powinno być przede wszystkim smaczne! Oczywiście nie zaszkodzi, jeżeli przy okazji będzie zdrowe i niskokaloryczne ;) Koktajl czekoladowo-kokosowy spełnia dwa założenia. Jest zdrowy i pyszny. Kaloryczność też nie jest porażająca. Wyszło mi, że z podanych proporcji uda się przyrządzić trzy porcje napoju, każda po ok.140 kcal. Spalimy to w ciągu półgodzinnego spaceru. Zawarte w napoju (deserze?) awokado jest nie tylko zdrowe, ale nadaje mu też charakterystycznej aksamitności. Polecam.



Składniki:

  • 1 awokado (ok. 100 g)
  • 200 ml mleka 1,5 % 
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 łyżka kakao (ok. 15 g)

Wykonanie:

  • Awokado obrać, usunąć pestkę i zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Komentarze