Tajski deser ryżowy.
Khao Niao Mamuang, czyli tajski deser ryżowy z mango. Do jego przygotowania używa się specjalnej odmiany ryżu, nazywanej słodką lub kleistą. Nie dysponowałam jednak takową, dlatego użyłam ryżu jaśminowego. Moim zdaniem jego charakterystyczny aromat bardzo dobrze wpłynął na efekt końcowy. Z pewnością będziemy wracać do deseru. Myślę, że świetnie będzie smakował z dodatkiem wanilii lub soku z limonki. Polecam.
Składniki:
- 1 szkl. ryżu jaśminowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki cukru (u mnie brązowy)
- 1 dojrzałe mango
- szczypta soli
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny (lub dłużej).
- Następnie ryż gotować na parze przez ok. 30 minut.
- W drugim garnku zagotować mleczko kokosowe z cukrem i szczyptą soli.
- Ugotowany ryż połączyć z gorącym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić, do czasu aż ryż wchłonie płyn.
- Deser podawać ze świeżym mango, posypany sezamem.
Ale pięknie się prezentuje! Jestem ciekawa jak smakuje to cudo. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję 😊Jest bardzo dobry, polecam.
Usuń