Tarta z cukinią i mięsem mielonym.
O niepodważalnych zaletach tart pisaliśmy już wielokrotnie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj pod ręką mamy wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia. I, co najważniejsze w tym tygodniu, powstają w piekarniku. Tarta z mięsem mielonym i cukinią jest daniem sycącym i bardzo smacznym. Nadzienie doprawione kminem oraz curry jest bardzo aromatyczne. Przyprawy te otrzymałam w prezencie jako pamiątkę z podroży do Maroka. Bardzo lubię takie upominki :) A odkąd mianowałam się blogerką kulinarną ;), dostaję ich coraz więcej. I niech to się nie zmienia! ;)
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Masa jajeczna:
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
- 1 cukinia
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka majeranku
- olej
- 2 jajka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g startego sera żółtego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić razem z posiekaną papryczką chili na patelni.
- Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw i smażyć przez kilka minut. Na końcu dodać mięso i ponownie smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, kuminem, curry i majerankiem.
- Przygotować masę jajeczną, doprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz, zalać masą jajeczną i posypać startym serem.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wygląda cudownie! Idealny przepis na obiad.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/