Koktajl czekoladowo-kokosowy z awokado.
W pełni zgadzam się z definicją posiłku dietetycznego sformułowaną przez Maćka. Jakie to szczęście, że danie powinno być przede wszystkim smaczne! Oczywiście nie zaszkodzi, jeżeli przy okazji będzie zdrowe i niskokaloryczne ;) Koktajl czekoladowo-kokosowy spełnia dwa założenia. Jest zdrowy i pyszny. Kaloryczność też nie jest porażająca. Wyszło mi, że z podanych proporcji uda się przyrządzić trzy porcje napoju, każda po ok.140 kcal. Spalimy to w ciągu półgodzinnego spaceru. Zawarte w napoju (deserze?) awokado jest nie tylko zdrowe, ale nadaje mu też charakterystycznej aksamitności. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 1 awokado (ok. 100 g)
- 200 ml mleka 1,5 %
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 1 łyżka kakao (ok. 15 g)
Wykonanie:
- Awokado obrać, usunąć pestkę i zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Komentarze
Prześlij komentarz