czwartek, 12 stycznia 2017

Lekka zupa warzywna z indykiem.

dietetyczna zupa z indykiem
Wystarczy w przepisie użyć indycze mięso i już robi się jakoś bardziej dietetycznie. Serio. Lista zalet jest długa, a w ekstremalnym skrócie można przedstawić to tak: stosunkowo niska kaloryczność zestawiona z dużym bogactwem składników odżywczych. I o to nam właśnie chodzi w tym tygodniu (i chyba nie tylko ;))! Jeżeli do tego dodamy zestaw różnorodnych warzyw, najlepiej domowy bulion oraz zdrowy brązowy ryż, a odejmiemy nadmiar soli zastępując ją ziołami, to mamy przepis na wartościowy, szybki i bardzo smaczny obiad. Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa smakowała bardzo, a na drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :)


Składniki:


  • 400 g piersi lub polędwiczek z indyka
  • 150 g brązowego ryżu
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garście krojonego jarmużu
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 litr bulionu
  • oliwa

Wykonanie:

  • Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć i odstawić.
  • Indyka pokroić w około 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. 
  • Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut.
  • Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw. 
  • Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu.

1 komentarz:

  1. Ta zupa to po prostu REWELACJA!!!! A jarmuż... jak kiedyś się naciąłem na "chipsy" z jarmużu (paskudztwo!) tak tutaj z dużą dozą ostrożności dodałem owe 3 garście i niepotrzebnie, następnym razem dam 5 :)

    OdpowiedzUsuń