czwartek, 5 stycznia 2017

Kurczak z suszonymi owocami i oliwkami.

marokański kurczak z owocami
Dzisiaj na talerzu Afryka, a za oknem północnoeuropejska zima. Pół godziny zamieci i pięć minut słońca. Na zmianę. Wyjść odśnieżać, czy jeszcze poczekać? - oto jest pytanie! A czy w Maroku też znają śnieg? Oczywiście! W sieci można znaleźć naprawdę piękne obrazki białych gór Atlas. Rożnica jest taka, że w domowym zaciszu przyrządzają tam zupełnie inne dania, którymi nasycony człowiek może potem wyjść i sycić oczy z kolei wspaniałymi widokami. Pójdźmy za ich przykładem. Kurczak, suszone owoce, oliwki, kapary - ten zestaw bardzo mi się podoba. Połączenie zdecydowanych smaków słodkich i słonych. Coś w rodzaju potrawki ze śladową ilością sosu winnego. Krzepiące, pachnące, słoneczne danie - smacznego! :)

Składniki:


  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 1 szklanka mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, figi...)
  • 200 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 zielonych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól

Wykonanie:

  • Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z oliwą, cukrem, sokiem z cytryny, 2 szczyptami soli i 1 łyżeczką tymianku. Odstawić na 1/2 godziny.
  • Suszone owoce pokroić na ćwiartki i zalać winem. Również odstawić na 1/2 godziny.
  • Cebulę drobno posiekać i smażyć w rondelku na średnim ogniu na maśle z dodatkiem szczypty soli około 15 minut. Dodać czosnek roztarty z solą, kapary oraz oliwki przekrojone na połówki i smażyć mieszając kolejne 2 minuty.
  • Zwiększyć ogień do dużego i wlać owoce wraz z winem. Po 2 minutach zmniejszyć ogień do minimalnego.
  • Kawałki kurczaka wraz z marynatą przenieść na rozgrzaną patelnię (na 2 partie) i usmażyć na rumiano z obu stron. Przenieść do rondelka z owocami i oliwkami i dusić jeszcze 5 - 10 minut.
  • Podawać z kuskusem i drobno posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz