środa, 25 stycznia 2017

Zimowy ramen.

japońska zupa ramen
O ile sushi jest z pewnością najbardziej rozpoznawalnym na świecie japońskim daniem, o tyle ramen wydaje się prawdziwą podstawą żywienia w kraju kwitnącej wiśni. Tak mi się wydaje i to nie tylko dlatego, że w swoim czasie obejrzałem wiele odcinków Naruto ;) Popularność ramenu poza Japonią wciąż rośnie (goniąc sushi) i zupa ta podawana jest już chyba wszędzie, nie tylko na ściśle wschodni sposób, ale również w wersjach zamerykanizowanych lub zeuropeizowanych. To stwierdzenie może być podstawą do produkcji naszego prywatnego ramenu. W zależności od upodobań, odległości do azjatyckiego sklepu i być może humoru możemy przyrządzić sobie pyszną zupę, która będzie wiernym odwzorowaniem japońskiego smaku, lub luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;)



Składniki (na 4 porcje): 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 opakowanie kiełków słonecznika
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie)
  • makaron japoński lub chiński (pszenny)
  • 2 cm imbiru
  • sól i pieprz
  • 4 łyżeczki pokruszonych suszonych alg (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka skropić olejem i oprószyć solą. Usmażyć na patelni grillowej.
  • Jajka ugotować na miękko - 6 minut włożone do wrzącej wody. Ostudzić szybko i delikatnie obrać.
  • Kapustę pociąć na średniej wielkości kawałki i podsmażyć krótko ze startym imbirem (1 cm), posiekanymi jasnymi częściami szczypiorku i solą.
  • Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić.
  • Ułożyć w głębokim talerzu lub miseczce makaron, na nim kurczaka pociętego w plasterki, połówki jajka, kapustę i kiełki. Dodać posiekane zielone części szczypiorku. Oprószyć obficie pieprzem i pokruszonymi algami.
  • Zalać wrzącym bulionem wymieszanym z miso i mirinem, lub czystym bulionem drobiowym dobrej jakości (najlepiej domowym).

1 komentarz:

  1. Wygląda jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń