Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha.
Ze wszystkich moich dań tygodnia marokańskiego, ta prosta przystawka wygląda chyba najskromniej. Jednak odniosła w naszym domu największy sukces i mam olbrzymią ochotę zrobić ją wkrótce jeszcze raz (i nakarmić większe grono ;)). W szeroko rozumianym kręgu śródziemnomorskim tego rodzaju dania są bardzo popularne. Można zastawić nimi cały stół i w ten sposób rozpocząć dłuższy posiłek. Można również na nich poprzestać, co wydaje mi się ze wszech miar słuszną koncepcją. Matbucha nazywana jest często sałatką, co w naszym rozumieniu tego pojęcia wydaje się nieco dziwne, zważywszy, że potrawę piecze się i gotuje. Jednak: co kraj, to obyczaj, więc właściwie dlaczego nie? Może kusić myśl o spożyciu dania na ciepło i nie będzie to taki zły pomysł, ja jednak zdecydowanie polecam poczekać aż ostygnie, a smaki się przegryzą. Będzie pysznie!
Składniki:
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili lub pasty harissa
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Bakłażana pokroić w około 2 cm kostkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą i oprószyć solą.
- Paprykę w całości natrzeć oliwą i również umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie przewrócić paprykę na drugą stronę a bakłażana przemieszać. Piec dalej aż bakłażan stanie się miękki i szklisty, a skórka papryki zacznie czernieć (bakłażana prawdopodobnie trzeba będzie wyjąć wcześniej).
- Po upieczeniu gorącą paprykę włożyć do foliowego woreczka i szczelnie zawiązać. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i usunąć nasionka. Miąższ pokroić w około 2 cm paski. Odłożyć do miseczki wraz z bakłażanem.
- Cebulę drobno posiekać, oprószyć solą i podsmażyć na oliwie około 15 minut. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty mieszając. Dodać pomidory, chili lub harissę, ocet balsamiczny, skórkę i sok cytrynowy. Gotować na małym ogniu około 45 minut do niemal całkowitej redukcji płynów.
- Dodać bakłażana i paprykę, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Ostudzić.
Mniam
OdpowiedzUsuń