Marokańskie ciastka migdałowe.

marokańskie ciastka migdałowe
Nowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze marokańskie często są tłuste i słodkie, smaży się je na oleju i dodatkowo polewa miodem. Pewnie dla wielu byłoby to za dużo szczęścia na raz, dlatego najlepiej degustować je w towarzystwie gorzkiego napoju. Przeciętny Marokańczyk wybrałby zieloną herbatę, ja pozostanę wierna kawie :)


Składniki:

kaab el ghzalCiasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła (miękkiego)
  • sok z połowy pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 100 g mielonych migdałów
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka masła (miękkiego)
  • 1/3 szkl. drobnego cukru

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto zagnieść i wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  • Składniki na nadzienie wyrobić na jednolitą masę.
  • Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła. 
  • Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca.
  • Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią).
  • Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze