sobota, 28 stycznia 2017

Okonomiyaki po polsku.

placek japoński
Okonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Dosłownie tłumacząc tę egzotyczną nazwę otrzymamy przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody i jajek oraz kapusta. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Wierzch placka pokrywa się natomiast specjalnym sosem oraz majonezem. Pojawiają się też inne składniki, jednak ze względu na utrudniony dostęp do nich w moim daniu nie występują. Zresztą dlatego post zyskał tytuł okonomiyaki po polsku. Bardzo nam smakowało. Koniecznie wypróbujcie.


Składniki:


    placek japoński
  • 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 2-3 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • sos: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 łyżek sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru
  • majonez
  • olej

Wykonanie:

  • Mąkę wymieszać z wodą, dodać sól oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z papryczką chili. Następnie wlać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć 3-4 plastry boczku. Całość smażyć ok. 7 minut.
  • Placek przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 7 minut. 
  • Wierzch gotowego placka polać sosem i majonezem.















1 komentarz:

  1. Nigdy nie słyszałam o takiej potrawie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń