wtorek, 3 stycznia 2017

Marokańskie kuleczki drobiowe.

pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z cytryną i oliwkami
Jak napisała Marzena w haśle tygodnia - wracamy do blogowania! W moim wypadku mogę też chyba powiedzieć - do gotowania, bo nie przypominam  sobie, żebym jakoś specjalnie szalał w kuchni w tym świąteczno-noworocznym okresie. Zupełnie nie. Takie są zalety bywania w gościach! Tak czy inaczej, stęskniłem się za kulinarnymi podróżami i przygodami (zwłaszcza w naszym zgranym duecie :)). Kuchnia marokańska jako pierwsze zadanie w nowym roku była dla mnie małym zaskoczeniem. Bardzo miłym jednak, bo lubię smaki południa, a szczególnie, gdy wokół szara, zimowa aura. Po dużej porcji tzw. tradycyjnych dań, to będzie prawdziwe odświeżenie i orzeźwienie dla naszych kubków smakowych. A skoro mowa o orzeźwieniu, to cytryna pierwsza przychodzi mi na myśl. Jej zdecydowana i pewna siebie obecność w tym marokańskim daniu bardzo mi się podoba. Sprawia, że mięsne pulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie koniecznie!
PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;)
PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie, że Marzeny i moje dania spotkały się na jednym stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej koleżanki, która jest równie utalentowana kulinarnie, co skromna w ocenie swoich dokonań. Niesłusznie! Dorotko - dziękujemy za super przyjęcie :)

Składniki:


  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 200 ml bulionu
  • około 20 czarnych oliwek
  • 1 cytryna niewoskowana
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 - 1/2 ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • oliwa

Wykonanie:

  • W dużej misce wymieszać mięso z 1 cebulą i 1/2 marchewki (starte na tarce o małych oczkach), skórką otartą z 1/2 cytryny, cynamonem, kuminem, posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), solą, jajkiem i bułką tartą. Uformować nieduże kulki i obsmażyć na rumiano na oliwie po około 3 minuty z obu stron.
  • Pulpeciki zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Na patelnię dodać drugą startą cebulę i pozostałe 1/2 startej marchewki. Smażyć na średnim ogniu mieszając około 5 minut.
  • Dodać pomidory oraz bulion i gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Dodać cytrynę pokrojoną na kawałki, oliwki, masło, mieloną paprykę oraz cukier i gotować kolejne 10 minut.
  • Przełożyć kuleczki drobiowe do gotującego się sosu wraz z pozostałą 1/2 posiekanego pęczka natki i podgrzać delikatnie mieszając.
  • Podawać z kuskusem lub pieczywem. Kawałki cytryny można (opcjonalnie) wyjąć z sosu przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz