Tajski deser ryżowy.

sticky rice mango
Khao Niao Mamuang, czyli tajski deser ryżowy z mango. Do jego przygotowania używa się specjalnej odmiany ryżu, nazywanej słodką lub kleistą. Nie dysponowałam jednak takową, dlatego użyłam ryżu jaśminowego. Moim zdaniem jego charakterystyczny aromat bardzo dobrze wpłynął na efekt końcowy. Z pewnością będziemy wracać do deseru. Myślę, że świetnie będzie smakował z dodatkiem wanilii lub soku z limonki. Polecam.






Składniki:

  • 1 szkl. ryżu jaśminowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 1 dojrzałe mango
  • szczypta soli
  • sezam do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny (lub dłużej).
  • Następnie ryż gotować na parze przez ok. 30 minut.
  • W drugim garnku zagotować mleczko kokosowe z cukrem i szczyptą soli. 
  • Ugotowany ryż połączyć z gorącym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić, do czasu aż ryż wchłonie płyn.
  • Deser podawać ze świeżym mango, posypany sezamem.
















Komentarze

  1. Ale pięknie się prezentuje! Jestem ciekawa jak smakuje to cudo. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz