Czekoladowe serca z żurawiną i skórką pomarańczową.
Kolejne ciastka z serii serduszkowo-walentynkowej. Tym razem w wersji czekoladowej. Mnie i mężowi bardzo smakowały. Dzieciaki uznały, że są za mało słodkie. Zawsze można zwiększyć ilość cukru. Ale szczerze mówiąc piekłam je z myślą o nas, a nie o nich ;) ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, a połączenie skórki pomarańczowej z żurawiną przywołuje w pamięci minione święta Bożego Narodzenia. I choć tęsknimy już za wiosną, to wspomnienie ich jest bardzo przyjemne :)
Składniki:
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki suszone żurawiny
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Żurawinę posiekać.
- Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść.
- Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc.
- Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez ok 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz