czwartek, 16 lutego 2017

Czekoladowe serca z żurawiną i skórką pomarańczową.

ciasteczka czekoladowe ze skórką pomarańczową
Kolejne ciastka z serii serduszkowo-walentynkowej. Tym razem w wersji czekoladowej. Mnie i mężowi bardzo smakowały. Dzieciaki uznały, że są za mało słodkie. Zawsze można zwiększyć ilość cukru. Ale szczerze mówiąc piekłam je z myślą o nas, a nie o nich ;) ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, a połączenie skórki pomarańczowej z żurawiną przywołuje w pamięci minione święta Bożego Narodzenia. I choć tęsknimy już za wiosną, to wspomnienie ich jest bardzo przyjemne :)




Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki suszone żurawiny
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Żurawinę posiekać.
  • Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.  Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść.
  • Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc.
  • Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez ok 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz