poniedziałek, 6 lutego 2017

Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym.

kurczak w szynce parmeńskiej
Taki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości otulonego nią mięsa, a jest to kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni po smażeniu mięsa stanowi doskonałą bazę do stworzenia świetnego sosu pieczarkowego. Jeśli zaś ten sos wzbogacimy jeszcze szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim  i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;)

Składniki:


  • 5 niedużych piersi z kurczaka
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)
  • 5 łyżek posiekanego szpinaku
  • 7 łyżek startego żółtego sera
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 250 g pieczarek
  • 1 garść suszonych prawdziwków (namoczonych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • W najgrubszych częściach piersi naciąć kieszonki i wypełnić każdą po jednej łyżce szpinaku, sera i bułki tartej. Każdą pierś owinąć ściśle dwoma plasterkami szynki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut pod przykryciem.
  • Na patelnię po smażeniu piersi wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażyć 5 minut. Dodać pieczarki pokrojone na grubsze plasterki lub w ćwiartki. Dodać prawdziwki wraz z płynem od namaczania, masło oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Dodać śmietankę i wymieszać.
  • Naczynie z kurczakiem wyjąć z piekarnika i dodać do niego sos grzybowy. Piersi posypać resztą sera i bułki i wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut.
  • Podawać obficie posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz