Kurczak zapiekany z jabłkami i porem.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 por
- 2 małe jabłka
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 bulionetki - esencji do duszenia warzyw
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- oliwa
- masło
Wykonanie:
- Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni lub blaszce do pieczenia podsmażyć na oliwie. Dodać bulionetkę, 1 łyżkę majeranku i dusić około 5 minut.
- Zwiększyć ogień, odsunąć na bok pora i dodać na patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą i smażyć do zrumienienia skórki.
- Odwrócić udka skórą do góry i na każde położyć 1/4 łyżeczki masła. Włożyć pomiędzy nie jabłka pokrojone w ósemki i zalać sokiem jabłkowym.
- Zakryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
- Po tym czasie zdjąć folię, zalać śmietanką wymieszaną z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą soli (nie polewać bezpośrednio skórki kurczaka). Położyć na każdym kawałku dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku.
- Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę.
- Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz