piątek, 10 lutego 2017

Kurczak zapiekany z jabłkami i porem.

udka kurczaka z jabłkiem i porem
Por i jabłko to jedno z moich ulubionych połączeń. Sprawdzone wielokrotnie i nigdy nie sprawiające zawodu. Dla tej pary majeranek zawsze jest dobrą asystą, a tym razem dołączył do nich również chrzan. Czasami mam lekkie wątpliwości, czy dane połączenie zagra, ale tym razem byłem pewny - to musi pasować! Zestawienie smaków w tym daniu jest bardzo swojskie, powiedziałbym nawet: przaśno-słowiańskie ;) I bardzo dobrze, takie właśnie ma tym razem być. No ale zapomniałem o kurczaku, a przecież to wokół niego kręci się całe to towarzystwo. Kurczak odnajduje się w tej potrawie znakomicie - delikatnie uduszony od dołu i z niesamowicie chrupiącą skórką od góry. Normalnie pycha! :)


Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
  • 1 por
  • 2 małe jabłka
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 bulionetki - esencji do duszenia warzyw
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • oliwa
  • masło

Wykonanie:

  • Białą i jasnozieloną część pora pokroić na cienkie plasterki. Na grubej stalowej patelni lub blaszce do pieczenia podsmażyć na oliwie. Dodać bulionetkę, 1 łyżkę majeranku i dusić około 5 minut.
  • Zwiększyć ogień, odsunąć na bok pora i dodać na patelnię (blaszkę) kawałki kurczaka skórą do dołu. Oprószyć solą i smażyć do zrumienienia skórki.
  • Odwrócić udka skórą do góry i na każde położyć 1/4 łyżeczki masła. Włożyć pomiędzy nie jabłka pokrojone w ósemki i zalać sokiem jabłkowym.
  • Zakryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
  • Po tym czasie zdjąć folię, zalać śmietanką wymieszaną z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą soli (nie polewać bezpośrednio skórki kurczaka). Położyć na każdym kawałku dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku.
  • Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę.
  • Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.

1 komentarz: