Zupa z pieczonego batata i marchwi.
To, co pomarańczowe, wydaje się optymistyczne, przyjazne i ciepłe. Ta smakowita i pożywna zupa zrobiona jest właśnie z dwóch pomarańczowych warzyw - batata i marchewki. Do tego wzmocniona żółtą kurkumą i czerwonym chili, co, jak myślę, również daje pomarańcz ;) Przyprawy dodają właściwości rozgrzewających i zdrowotnych oraz zaostrzają słodki smak warzyw. Śmietanka wygładza, a cytrynowy sok równoważy całość. Niezaprzeczalnym atutem zupy jest to, że warzywa w niej są upieczone, a nie zwyczajnie ugotowane - taki sposób wydobywa z nich znacznie więcej smaku! W efekcie dostałem pochwalnego sms-a od żony, która próbowała zupy sama, gdy byłem z dzieciakami na wycieczce :) Skorzystajcie z tego przepisu, a być może również doczekacie się jakichś pochwał ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 większy batat
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Batata, marchewki i cebulę obrać i pokroić z grubsza w kostkę. Umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Skropić obficie oliwą i oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, kuminem i chili. Wymieszać.
- Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
- Dodać śmietankę i sok z cytryny. Zmiksować na gładki krem.
- Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki, grubo zmielonym białym i czarnym pieprzem. Można dodać grzanki z bagietki.
Komentarze
Prześlij komentarz