środa, 15 lutego 2017

Lawendowe serca w polewie czekoladowej.

kruche ciastka z lawendą
Kwiatowy akcent walentynkowy w postaci ciastek, a nie bukietu był trafnym wyborem. Wielu obawia się aromatu lawendy, kojarząc go z kosmetykami. Niepotrzebnie, bo zastosowany z umiarem działa wyłącznie na plus. Przyznam, że z drżeniem ręki odmierzałam ilość kwiatowej pasty, co w efekcie zakończyło się lekkim niedoborem ;) W przepisie uwzględniłam już tę zmianę. Ciasteczka przygotowywałam z córką, której zagniatanie ciasta sprawiło ogromną radość :) I tak sobie myślę, że to był dla niej najlepszy prezent walentynkowy. Naprawdę trzeba kochać kogoś z całych sił, żeby wpuścić go na swoje terytorium i jeszcze zaakceptować zamieszanie jakie na nim wywoła (niestety sprzątnie było głównie moim udziałem ;) ).


Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty lawendowej (lub 1 łyżka suszonej lawendy)
  • szczypta soli
  • czekolada deserowa (na polewę)

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc.
  • Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez ok 15 minut.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciastka obtoczyć w polewie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz