Kurczak zapiekany z ziemniakami w sosie szpinakowym.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 150 g młodego szpinaku
- 300 g śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Kawałki kurczaka oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na rumiano na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przekrojone na ćwiartki ziemniaki ugotować na półtwardo i również ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- W większym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dodawać porcjami śmietankę cały czas mieszając. Dodać z grubsza posiekany szpinak oraz parmezan, wymieszać i podusić około 1 minuty.
- Sos doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku i przenieść do naczynia z kurczakiem i ziemniakami.
- Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut.
- Podawać z natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz