piątek, 24 lutego 2017

Meksykańska zupa z kurczaka.

zupa meksykańska
Chociaż ta zupka nie wychodzi poza bardzo konwencjonalne rozumienie kuchni meksykańskiej, to każdy kto jej spróbuje powinien przyznać, że to żaden grzech. Ba, to zaleta! ;) Co tu dużo wymyślać, gdy ten zestaw składników sam prosi się o połączenie w garnku. I dobrze wiedzą, co robią, bo razem stanowią pyszne połączenie smaków. Jest i pikantnie i słodko. Lekko kwaśno i słono. Kremowo i chrupiąco. Smacznie i pożywnie. Polecam! :)

Składniki:


  • 500 g udek kurczaka
  • 1l wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • bulionetka drobiowa (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona lub zielona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto)
  • 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej)
  • 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sok i skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1/2 do 1 łyżki cukru muscovado
  • 1/2 awokado
  • 1 papryczka chili
  • 1 tortilla 
  • natka kolendry (lub pietruszki)
  • sól

Wykonanie:

  • Kurczaka gotować do miękkości (40 minut) na małym ogniu z dodatkiem listka laurowego i pieprzu (ewentualnie bulionetki). Udka wyjąć z wywaru i po ostudzeniu oddzielić mięso od kostek. Pokroić w paski.
  • Do wywaru dodać pomidory, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, kukurydzę i fasolkę (odsączone z zalewy), pastę paprykową, kumin, sok i skórkę limonki oraz cukier. Posolić do smaku.
  • Gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Po nałożeniu do talerzy dodać do każdej porcji kawałki kurczaka, posiekane chili i natkę kolendry oraz awokado pokrojone w kostkę. Tortillę pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni - również dodać do talerza z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz