Meksykańska zupa z kurczaka.
Chociaż ta zupka nie wychodzi poza bardzo konwencjonalne rozumienie kuchni meksykańskiej, to każdy kto jej spróbuje powinien przyznać, że to żaden grzech. Ba, to zaleta! ;) Co tu dużo wymyślać, gdy ten zestaw składników sam prosi się o połączenie w garnku. I dobrze wiedzą, co robią, bo razem stanowią pyszne połączenie smaków. Jest i pikantnie i słodko. Lekko kwaśno i słono. Kremowo i chrupiąco. Smacznie i pożywnie. Polecam! :)
Składniki:
Składniki:
- 500 g udek kurczaka
- 1l wody
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- bulionetka drobiowa (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona lub zielona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto)
- 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej)
- 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sok i skórka otarta z 1/2 limonki
- 1/2 do 1 łyżki cukru muscovado
- 1/2 awokado
- 1 papryczka chili
- 1 tortilla
- natka kolendry (lub pietruszki)
- sól
Wykonanie:
- Kurczaka gotować do miękkości (40 minut) na małym ogniu z dodatkiem listka laurowego i pieprzu (ewentualnie bulionetki). Udka wyjąć z wywaru i po ostudzeniu oddzielić mięso od kostek. Pokroić w paski.
- Do wywaru dodać pomidory, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, kukurydzę i fasolkę (odsączone z zalewy), pastę paprykową, kumin, sok i skórkę limonki oraz cukier. Posolić do smaku.
- Gotować na małym ogniu około 30 minut.
- Po nałożeniu do talerzy dodać do każdej porcji kawałki kurczaka, posiekane chili i natkę kolendry oraz awokado pokrojone w kostkę. Tortillę pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni - również dodać do talerza z zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz