Zupa brokułowa z fetą i pestkami dyni.
Pyszna, zdrowa i sycąca zupa z brokułów. Feta nadaje jej wyrazistości, a pestki dyni świetnie dopełniają całość. Atutem dania jest też jego kolor. Taki wiosenny... :) Zupełnie nie pojmuję, dlaczego u dzieci wywołuje zgoła odmienne odczucia. Pozwolę sobie przytoczyć moją krótką rozmowę z synem:
- Mamo, co dziś na obiad?
- Rosół. Może też być brokułowa. Może?
- Może nie. ;)
I niech to nie będzie w żadnym wypadku recenzja dla tej zupy, bo jest świetna. Naprawdę, a dziecko niech żałuje! ;) ;)
Składniki:
- Mamo, co dziś na obiad?
- Rosół. Może też być brokułowa. Może?
- Może nie. ;)
I niech to nie będzie w żadnym wypadku recenzja dla tej zupy, bo jest świetna. Naprawdę, a dziecko niech żałuje! ;) ;)
Składniki:
- 400 g mrożonych różyczek brokułów
- 2 ziemniaki
- 1/2 pora (tylko jasna część)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- feta
- pestki dyni
- oliwa
Wykonanie:
- Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do pora i czosnku. Smażyć kilka minut.
- Następnie dodać mrożone różyczki brokułów i ponownie smażyć kilka minut.
- Podsmażone warzywa zalać wodą tak, aby tylko je przykryła. Gotować przez 20 minut.
- Zupę zmiksować blenderem.
- Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
- Podawać z pokruszoną fetą i pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz