Caldo verde. Portugalska zupa ziemniaczana z kapustą.
Caldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie niezwykle prosta w przyrządzeniu. Oryginalnie Portugalczycy używają do niej odmiany kapusty, którą nazywają "galicyjską", ale ponieważ raczej trudno byłoby ją znaleźć w naszych warzywniakach, to bez problemu można posłużyć się jarmużem (czyli również kapustą). Co do kiełbasy: jeżeli wybierzemy się do naszego osiedlowego portugalskiego sklepu, to może uda się nam zdobyć chourico, jeśli do tego niemieckiego - raczej hiszpańskie chorizo, jeśli jednak kupimy dobrą "polską", to również będzie to świetny wybór. Tak czy inaczej - dodatek tego typu wędliny jest niezbędny dla dopełnienia smaku zupy. Tak mi się przynajmniej będzie wydawało, dopóki nie opracuję jej wegetariańskiej wersji, a chyba mam na to ochotę. No i niemal zapomniałbym napisać słówko o ziemniakach, a to przecież główny składnik dania. Główny, a jakby niezauważalny. No cóż, taki już los tego warzywa... Przyznajmy jednak - niezastąpionego! :)
Składniki:
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 120 gramów kiełbasy (chourico lub polskiej)
- 3 kubki kapusty (jarmużu) pociętej na cienkie paseczki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w bulionie. Dwa wyjąć i pokroić w kostkę, a pozostałe zmiksować w zupie.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie małym ogniu do miękkości. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki i kiełbasę również pokrojoną w plasterki. Smażyć razem około 10 - 15 minut.
- Pokrojone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, kapustę oraz sok cytrynowy dodać do zupy i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz