środa, 7 czerwca 2017

Currywurst.

niemiecka kiełbaska z sosem curry
Jedno jest pewne - gdybym był Niemcem, nie robiłbym currywursta w domu! Poszedłbym sobie do najbliższego imbissu i poprosił o zimne piwo do niego. Niestety nie jestem berlińczykiem i dlatego muszę zabrać się za to osobiście. Tak to już jest z odtwarzaniem we własnej kuchni mniej lub bardziej odległych smaków (często wspomnień z wyjazdów) - ma to swój sens, jeśli odczuwamy tęsknotę lub ciekawość, a nie możemy jej zaspokoić w barze za rogiem. Currywurst jest niewątpliwie rzeczą bardzo prostą. Równie niewątpliwie jest jedną z berlińskich ikon. W związku z tym (po trzecie niewątpliwie) zasługuje na opisanie! Niemcy być może nie przyrządzają go w domu, ale na pewno dyskutują, który bar w mieście ma najlepsze kiełbaski, a który robi najlepszy sos. I co w tym sosie powinno być. Dyskutują również o historii tego dania. Wg najpowszechniej uznawanej wersji currywurst został wymyślony przez panią Hertę Heuwer. Ta zapobiegliwa i sprytna mieszkanka dzielnicy Charlottenburg, w ciężkich tuż powojennych czasach, dostała od brytyjskich żołnierzy kilka egzotycznych wtedy składników i eksperymentując z nimi uzyskała w efekcie sos. Połączyła go z ulubionymi przez Niemców kiełbaskami i zaczęła sprzedawać smaczną i tanią przekąskę na ulicy. W krótkim czasie zyskała ona dużą popularność zwłaszcza wśród robotników odbudowujących niemiecką stolicę. Dzisiaj currywurst jest jedną z turystycznych atrakcji i doczekał się nawet własnego muzeum.
Guten Appetit! :)

Składniki:


  • ulubiona kiełbasa
  • 150 ml keczupu (lub domowego keczupu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej)
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 4 łyżki wody (lub lekkiego bulionu)

Wykonanie:

  • Keczup podgrzać w rondelku na średnim ogniu.
  • Dodać szczyptę sody i mieszać aż przestanie się pienić.
  • Zmniejszyć ogień i dodać curry, paprykę i cebulę. Wymieszać.
  • Dodać wodę i sos worcestershire. Pozostawić na małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając.
  • Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć.
  • Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry.
  • Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz