Socca. Placek z cieciorki.
W Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony... Przygotowując soccę w domu, bez pieca i miedzi, należy pamiętać o użyciu grubej patelni przystosowanej do piekarnika i porządnym jej rozgrzaniu - nie można pozwolić by ciasto przywarło, bo zeskrobywać będzie trudno. ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki z cieciorki
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 cebuli
- listki z 1 gałązki rozmarynu
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę z cieciorki wymieszać dokładnie z wodą, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem - odstawić pod przykryciem na 1 - 2 godziny.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć do mocnego zrumienienia, pod koniec dodać posiekane listki rozmarynu.
- Cebulę i rozmaryn dodać do ciasta i wymieszać.
- Dużą grubą stalową patelnię wstawić do piekarnika i rozgrzać go do 230 stopni.
- Wyjąć patelnię rozprowadzić na niej około 1 łyżki oliwy. Wlać ciasto i rozprowadzić równomiernie po całości.
- Szybko wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut.
- Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować oliwą) i doprowadzić do zrumienienia.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz