środa, 21 czerwca 2017

Socca. Placek z cieciorki.

bezglutenowy placek z cieciorki
W Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony...  Przygotowując soccę w domu, bez pieca i miedzi, należy pamiętać o użyciu grubej patelni przystosowanej do piekarnika i porządnym jej rozgrzaniu - nie można pozwolić by ciasto przywarło, bo zeskrobywać będzie trudno. ;)


Składniki:


  • 1 szklanka mąki z cieciorki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 cebuli
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • Mąkę z cieciorki wymieszać dokładnie z wodą, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem - odstawić pod przykryciem na 1 - 2 godziny.
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć do mocnego zrumienienia, pod koniec dodać posiekane listki rozmarynu.
  • Cebulę i rozmaryn dodać do ciasta i wymieszać.
  • Dużą grubą stalową patelnię wstawić do piekarnika i rozgrzać go do 230 stopni.
  • Wyjąć patelnię rozprowadzić na niej około 1 łyżki oliwy. Wlać ciasto i rozprowadzić równomiernie po całości.
  • Szybko wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut.
  • Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować oliwą) i doprowadzić do zrumienienia.
  • Podawać na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz