Pasteis de Nata.

portugalskie babeczki
Najsłynniejsza słodka przekąska Portugalii jest znana pod nazwą pasteis de Belem, ale prawo do jej używania ma tylko jedna cukiernia. Dlatego funkcjonuje również drugie, równie popularne określenie, mianowicie pasteis de Nata. Historia deseru sięga XVIII wieku i związana jest z Klasztorem Hieronimitów, który znajduje się w lizbońskiej dzielnicy Belem. Oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą, a babeczki przyrządzane według tego przepisu są dostępne tylko w jednym miejscu, nieprzerwanie od 1837 roku. Jeżeli akurat nie wybieracie się do Portugalii, to spróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie...


Składniki:

  • ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • laska cynamonu
  • cynamon w proszku

Wykonanie:

  • Mleko, śmietankę, mąkę, żółtka, cukier, sok oraz skórkę z cytryny umieścić w garnku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu i gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić.
  • Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem..
  • Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut.
  • Jeszcze ciepłe babeczki posypać cynamonem.

Komentarze