Prowansalska zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem.
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 2 duże dojrzałe i soczyste pomidory
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 1 pierś kurczaka (upieczona lub ugotowana)
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa
- sól
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- masło
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości na niewielkim ogniu (około 15 minut). Dodać czosnek roztarty z łyżeczką soli i wymieszać.
- Zwiększyć ogień i dodać obrane i pokrojone w 1.5 cm kostkę bakłażany oraz paprykę. Smażyć około 10 minut.
- Przenieść do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pokrojonymi w kostkę kurczakiem, pomidorami (bez skórki), kaparami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką i ziołami. Dokładnie wymieszać.
- Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Pokryć dokładnie kawałkami masła.
- Piec bez przykrycia około 30 - 45 minut - do zrumienienia.
temperatura?
OdpowiedzUsuń