Pissaladiere. Pizza z anchois.

pizza z anchois
Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część rodziny się nie skusiła. Pozwolę sobie zacytować córkę (chociaż może nie powinnam, ale pewnie też macie od czasu do czasu do czynienia z podobnymi krytykami ;)):

- To wygląda jak pizza z robakami! Nie będę tego jadła!

Zaraz z robakami, bez przesady! Pissaladiere jest dobre, spróbujcie sami! :)


Składniki:

Ciasto:
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut.
  • Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Pozostałe:

  • słoiczek anchois
  • czarne oliwki
  • 3 duże cebule
  • 1 żabek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i dusić ok. 40 minut.
  • Pod koniec duszenia dodać łyżkę octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut.



Komentarze