Arroz de Pato. Portugalski ryż z kaczką.
Nie kaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie w jedną całość. W trakcie gotowania miałem lekkie wątpliwości co do efektu końcowego. W przeciwieństwie do całej rodziny nie jestem miłośnikiem rosołu, a ta tradycyjna portugalska potrawa od początku do końca ma wybitnie rosołowy klimat. Jednak kiedy spróbowałem pierwszy kęs gotowego arroz de pato, pomyślałem: wyszło mi naprawdę ciekawe i smaczne danie. Spróbujcie!
Składniki:
Składniki:
- 400 - 500 g kaczki (np. 2 udka)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 1 listek laurowy
- 2 litry wody
- sól
- 175 ml suchego ryżu do risotto
- 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy)
- 1/2 cebuli
- oliwa
- sól
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Kaczkę, obraną włoszczyznę, listek laurowy, cebulę i czosnek (w całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Dosolić do smaku.
- Po przestudzeniu oddzielić mięso od kości i skóry. Odłożyć. Bulion odcedzić przez sitko i zachować 500 ml.
- Suchy ryż podsmażyć mieszając przez 2 minuty na oliwie. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu nie mieszając ani razu 17 minut. Odstawić (wciąż pod przykryciem) na 10 minut.
- 1/2 cebuli pokroić w cienkie piórka i zeszklić na oliwie. Dodać kiełbasę (odłożyć 6 plasterków) i mięso kaczki i smażyć około 5 minut.
- Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć połową ryżu. Następnie ułożyć warstwę mięsną i przykryć pozostałym ryżem.
- Posmarować wierzch żółtkiem i ułożyć pozostałe plasterki kiełbasy.
- Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.
- Podawać z sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz