sobota, 15 lipca 2017

Pieczarki z boczkiem pani Maggot.

mini pieczarki z boczkiem, cebulą i rozmarynem"... na długim stole zastawiono sutą wieczerzę. W kuchni błysnęły świece, ogień na kominku rozpalił się żywiej. Pani Maggot krzątała się po domu. Nadeszło paru hobbitów, domowników gospodarza. Wkrótce czternaście osób siedziało za stołem. Piwa było w bród, na półmisku piętrzyła się góra pieczarek z boczkiem, nie brakowało też innych posilnych wiejskich dań."
Tydzień literacki zamienił się w moim wykonaniu w hobbicki, a ten, niepostrzeżenie, w pieczarkowy. Ale czy to źle? Chyba nie. Raz na jakiś czas można wpaść w ciąg - książkowy i kulinarny. Gotowanie połączone z zaglądaniem do ulubionej książki to świetna zabawa, a jej efekty potrafią okazać się niezwykle smaczne! :)

Składniki:


  • 250 g mini pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 6 plastrów boczku
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • listki otarte z 1 gałązki rozmarynu (posiekane)
  • listki otarte z 1 gałązki tymianku (posiekane)
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Plastry boczku pokroić w 1 cm paseczki. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, gdy zaczną robić się chrupiące. Zdjąć z patelni i odłożyć.
  • Na tej samej patelni zeszklić na oliwie z dodatkiem masła cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka. Zdjąć i odłożyć.
  • Pieczarki oczyścić i pozbawić nóżek. Obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odsączyć i przełożyć na patelnię po boczku i cebuli. Dodać trochę oliwy i smażyć na większym ogniu do delikatnego zrumienienia.
  • Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i mąkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i dusić 5 - 8 minut.
  • Dodać cebulę, boczek i zioła. Podgrzewać jeszcze 2 minuty.
  • Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem, z dodatkiem zielonej sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz