Pieczarki z boczkiem pani Maggot.
Tydzień literacki zamienił się w moim wykonaniu w hobbicki, a ten, niepostrzeżenie, w pieczarkowy. Ale czy to źle? Chyba nie. Raz na jakiś czas można wpaść w ciąg - książkowy i kulinarny. Gotowanie połączone z zaglądaniem do ulubionej książki to świetna zabawa, a jej efekty potrafią okazać się niezwykle smaczne! :)
Składniki:
- 250 g mini pieczarek
- 1 mała cebula
- 6 plastrów boczku
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 1/2 łyżeczki mąki
- listki otarte z 1 gałązki rozmarynu (posiekane)
- listki otarte z 1 gałązki tymianku (posiekane)
- oliwa i masło do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Plastry boczku pokroić w 1 cm paseczki. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, gdy zaczną robić się chrupiące. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na tej samej patelni zeszklić na oliwie z dodatkiem masła cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka. Zdjąć i odłożyć.
- Pieczarki oczyścić i pozbawić nóżek. Obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odsączyć i przełożyć na patelnię po boczku i cebuli. Dodać trochę oliwy i smażyć na większym ogniu do delikatnego zrumienienia.
- Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i mąkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i dusić 5 - 8 minut.
- Dodać cebulę, boczek i zioła. Podgrzewać jeszcze 2 minuty.
- Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem, z dodatkiem zielonej sałaty.
Komentarze
Prześlij komentarz