środa, 19 lipca 2017

Dip cukiniowy z miętą.

dip z cukinii jogurtu i mięty
Ten pyszny dip pochodzi z Bliskiego Wschodu i nazywany jest Koosa Ma Laban. Tamtejsza kuchnia pełna jest tego typu past, w których można maczać pieczywo typu pide lub chrupiące warzywa. Koosa Ma Laban jest świetną i bardzo świeżą w smaku alternatywą dla takich znanych i lubianych smakołyków jak hummus, czy baba ghanoush. Ale właściwie dlaczego alternatywą? Prawdziwy wschodni stół zastawiony jest całym mnóstwem miseczek z pełnym wyborem dipów i dodatków. Tworzą one całą gamę genialnych smaków, a dip cukiniowy z miętą jest w tym sympatycznym towarzystwie całkiem ważną osobistością. ;)


Składniki:


  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • zielone oliwki do przybrania

Wykonanie:

  • Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na 0.5 cm plasterki. Podsmażyć na oliwie, na większym ogniu, do zrumienienia (5 - 10 minut). Ostudzić.
  • Część mięty i skórki cytrynowej oraz oliwki odłożyć do dekoracji.
  • Pozostałe składniki zmiksować krótko blenderem.
  • Podawać ze świeżym pieczywem lub warzywami krojonymi w słupki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz