Dip cukiniowy z miętą.
Ten pyszny dip pochodzi z Bliskiego Wschodu i nazywany jest Koosa Ma Laban. Tamtejsza kuchnia pełna jest tego typu past, w których można maczać pieczywo typu pide lub chrupiące warzywa. Koosa Ma Laban jest świetną i bardzo świeżą w smaku alternatywą dla takich znanych i lubianych smakołyków jak hummus, czy baba ghanoush. Ale właściwie dlaczego alternatywą? Prawdziwy wschodni stół zastawiony jest całym mnóstwem miseczek z pełnym wyborem dipów i dodatków. Tworzą one całą gamę genialnych smaków, a dip cukiniowy z miętą jest w tym sympatycznym towarzystwie całkiem ważną osobistością. ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz
- zielone oliwki do przybrania
Wykonanie:
- Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na 0.5 cm plasterki. Podsmażyć na oliwie, na większym ogniu, do zrumienienia (5 - 10 minut). Ostudzić.
- Część mięty i skórki cytrynowej oraz oliwki odłożyć do dekoracji.
- Pozostałe składniki zmiksować krótko blenderem.
- Podawać ze świeżym pieczywem lub warzywami krojonymi w słupki.
Komentarze
Prześlij komentarz