Lemoniada miętowa.

lemoniada z miętąOto bardzo zielony, bardzo orzeźwiający i przede wszystkim bardzo pyszny napój. Moja lemoniada miętowa inspirowana jest izraelskimi przepisami i efektem jej picia (oprócz ochłody i satysfakcji smakowej) jest niemal rzeczywiste przeniesienie nad gorące wybrzeże Morza Śródziemnego. W jakąś miłą okolicę. W cień upojnie pachnącego jaśminu lub oleandra. Albo pod stary rozłożysty figowiec... Macie ochotę na taką wycieczkę? ;)                                                        

Składniki:


  • 200 ml cukru lub łagodnego miodu
  • 200 ml wody
  • 4 szklanki listków mięty
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • woda mineralna gazowana

Wykonanie:

  • Wodę z miodem lub cukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić.
  • Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć.
  • Wycisnąć sok z dwóch cytryn.
  • Ostudzony syrop zmiksować w blenderze z miętą i sokiem cytrynowym.
  • Przelać do słoika, dodać skórkę cytrynową i suszoną miętę - wymieszać.
  • Odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.
  • Przecedzić przez sitko wyciskając jak najwięcej płynu.
  • Rozcieńczyć wodą mineralną w stosunku 1:5 lub wg uznania.

Komentarze