Lemoniada miętowa.
Składniki:
- 200 ml cukru lub łagodnego miodu
- 200 ml wody
- 4 szklanki listków mięty
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- woda mineralna gazowana
Wykonanie:
- Wodę z miodem lub cukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić.
- Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć.
- Wycisnąć sok z dwóch cytryn.
- Ostudzony syrop zmiksować w blenderze z miętą i sokiem cytrynowym.
- Przelać do słoika, dodać skórkę cytrynową i suszoną miętę - wymieszać.
- Odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.
- Przecedzić przez sitko wyciskając jak najwięcej płynu.
- Rozcieńczyć wodą mineralną w stosunku 1:5 lub wg uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz