czwartek, 13 lipca 2017

Paje pieczarkowe.

paje z pieczarkami"- Mam nadzieję, że z was trzech żaden nie zechce jeść znowu pieczarek? - spytał bez wielkiego przekonania Fredegar.
- Ależ owszem, zechcemy! - krzyknął Pippin.
- To moje pieczarki! - rzekł Frodo. - Nie kto inny, lecz ja dostałem je w prezencie od pani Maggot, perły wiejskich gospodyń. Trzymajcie ręce przy sobie, łakomczuchy, sam wydzielę wam porcje."
Nikt nie dorównywał Hobbitom w ich uwielbieniu do pieczarek! Zarówno w czasach Śródziemia, jak i teraz, gdy lądy zmieniły swe kształty, a duzi ludzie panoszą się w każdym ich zakamarku. Hobbici lubili również spacery. Nie jakieś wielkie wyprawy w stylu Bilba czy Froda - co to, to nie! - raczej miłe przechadzki wzdłuż żywopłotu zaczynającego się za progiem norki. A na końcu takiego żywopłotu (a więc w połowie drogi do domu) dopadał człowieka głód! Ukochane pieczarki zamknięte w poręcznej formie pajów - słonych ciastek z kruchego ciasta - były wtedy jak znalazł!


Składniki:


Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka skrobi
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli
Nadzienie:
  • 600 g dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • Mąkę, skrobię. sól, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka wymieszać dokładnie widelcem.
  • Następnie ugnieść szybko dłońmi (w razie konieczności dodać łyżkę wody) i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  • Cebulę drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie.
  • Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli wraz z pieprzem, rozmarynem i cząbrem.
  • Smażyć 20 minut na średnim ogniu, a następnie około 30 na małym, do odparowania całego płynu.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować (ugnieść) do postaci krążka.
  • Formę do muffinek natłuścić masłem i wyłożyć krążkami ciasta do samych brzegów.
  • Nałożyć farsz a następnie przykryć kolejnymi krążkami ciasta, sklejając je z brzegami (np. z pomocą widelca).
  • W każdym paju zrobić dziurkę patyczkiem i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 35 - 45 minut.
  • Ostudzić. Podawać na zimno lub po ponownym podgrzaniu.
  • Farsz pieczarkowy sprawdzi się doskonale na klasycznych zapiekankach.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz