Paje pieczarkowe.
- Ależ owszem, zechcemy! - krzyknął Pippin.
- To moje pieczarki! - rzekł Frodo. - Nie kto inny, lecz ja dostałem je w prezencie od pani Maggot, perły wiejskich gospodyń. Trzymajcie ręce przy sobie, łakomczuchy, sam wydzielę wam porcje."
Nikt nie dorównywał Hobbitom w ich uwielbieniu do pieczarek! Zarówno w czasach Śródziemia, jak i teraz, gdy lądy zmieniły swe kształty, a duzi ludzie panoszą się w każdym ich zakamarku. Hobbici lubili również spacery. Nie jakieś wielkie wyprawy w stylu Bilba czy Froda - co to, to nie! - raczej miłe przechadzki wzdłuż żywopłotu zaczynającego się za progiem norki. A na końcu takiego żywopłotu (a więc w połowie drogi do domu) dopadał człowieka głód! Ukochane pieczarki zamknięte w poręcznej formie pajów - słonych ciastek z kruchego ciasta - były wtedy jak znalazł!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka skrobi
- 2 żółtka
- duża szczypta soli
Nadzienie:
- 600 g dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę, skrobię. sól, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka wymieszać dokładnie widelcem.
- Następnie ugnieść szybko dłońmi (w razie konieczności dodać łyżkę wody) i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
- Cebulę drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli wraz z pieprzem, rozmarynem i cząbrem.
- Smażyć 20 minut na średnim ogniu, a następnie około 30 na małym, do odparowania całego płynu.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować (ugnieść) do postaci krążka.
- Formę do muffinek natłuścić masłem i wyłożyć krążkami ciasta do samych brzegów.
- Nałożyć farsz a następnie przykryć kolejnymi krążkami ciasta, sklejając je z brzegami (np. z pomocą widelca).
- W każdym paju zrobić dziurkę patyczkiem i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 35 - 45 minut.
- Ostudzić. Podawać na zimno lub po ponownym podgrzaniu.
- Farsz pieczarkowy sprawdzi się doskonale na klasycznych zapiekankach.
Komentarze
Prześlij komentarz